Am rugat-o pe Roxana Pana, psihoterapeut, psiholog  clinician și sexolog în formare să ne scrie câteva cuvinte despre terapia prin dans văzută din perspectiva experienței sale profesionale, dar și personale, după ce a participat la atelierele I Dance You, care integrează practici din terapia prin dans. Iată ce ne-a zis:

Terapia prin dans

Nu este nici o noutate faptul că trupul nostru are memorie și că înmagazinează emoții, stări, sentimente, trăiri. Dar el înmagazinează și iubiri, doruri, traume și intensități emoționale neconștiente.
Știința care se ocupă de aceste lucruri se numește psihosomatică. Se știe că traumele și trăirile neintegrate se somatizează adesea în corp. O voință puternică poate duce la probleme ale stomacului, pe când temerile pot duce la somatizări în zona rinichilor. Tot ceea ce noi nu putem transcede dinspre neconștient spre conștient poate rămâne blocat în corp. Nedezvoltarea capacității de conștiență asupra propriului eu și negestionarea proceselor către conștient poate duce la somatizare.

De ce e importantă terapia corporală prin dans? Pentru că acceseaza întocmai aceste procese neconștiente acumulate în corp și le eliberează. Este ca atunci când avem un balon cu apă gata să se spargă și eliberăm ușor apa prin orificiul balonului. Balonul nu se sparge ci se eliberează. La fel se întâmplă și cu somatizarea corporală. Corpul nu acumulează emoții și trăiri negestionate ci le dă voie să se manifeste într-un cadru securizat.
Și uneori pot apărea trăiri de mare intensitate în corp și în suflet, de la tristeți profunde până la doruri de lucruri necunoscute sau uitate, iubiri nepământene și recunoștință față de existența însăși.

Exprimarea corporală prin dans ne duce mai aproape de sănătatea psihică prin faptul că acest corp al nostru devine un modulator al trăirilor noastre neconștiente. Și nu avem întotdeauna nevoie să justificăm rațional lucrurile pe care le trăim. Ele rămân uneori stări pe care nu le putem reda în cuvinte. Atunci când gura nu mai generează cuvinte, corpul generează mișcări. Dans terapia accesează memoria corpului încă din uter și până în prezent și dorește să facilieze vindecarea dinspre corp înspre minte.

Ca și participant în cadrul sesiunilor de dans în cadrul cărora au fost integrate practici de terapie prin dans,  facilitate de Anamaria Guguian, am experimentat stări diverse, care au atins puncte de mare intensitate emoțională. Am putut să accept această vulnerabilitate umană care se manifestă în mine prin vehiculul, care este corpul meu. Am ajuns în stări de catharsis în care s-au eliberat emoții latente legate de fragilitate și frumusețe în
același timp, a condiției noastre ca oameni. Am simțit că mă pot conecta într-un mod invizibil la ceva mai mare cât și la oamenii din jurul meu. Am căpătat curaj să exprim ceea ce simt, m-am simțit conectată atât cu mine cât și cu ceilalți, am simțit că am un rol ca și piesă din acest mare puzzle și m-am simțit capabilă să gestionez tot acest proces și să îl integrez.

Dacă de cele mai multe ori psihoterapia este centrată pe a extrage din mentalul neconștient concluzii dezadaptative despre viață, și de foarte puține ori se raportează și la corporalitate, terapia prin dans merge invers, dinspre corp înspre accesarea trăirilor neconștiente. Și adesea funcționează, pentru că nu putem extrage unul dintre corpurile noastre dintr-un context în care se interrelaționează. Aici vorbim despre cele mai importante 5 corpuri ale noastre: corpul fizic, corpul energetic, corpul mental, corpul emoțional și cel spiriual.

Ca și metodă de terapie recomand întotdeauna alternarea psihoterapiei cu o tehnică corporală, întrucat noi funcționăm ca și un sistem de corpuri interconectate. Fie că este dans, yoga, sau alte practici care ne ajuta să fim integrați cu noi înșine, e important să lucrăm atât dinspre exterior spre interior cât și invers, în același timp. În felul acesta, efectul de vindecare este unul complet.

Articol scris de Roxana Pana, psihoterapeut, psiholog și sexolog în formare, pentru I Dance You,
Martie 2019.
www.terapiesicoaching.ro

Foto: Inmotion Images

 

 

Add Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *